Hari ni saya hendak kongsikan resepi masakan untuk bebola coklat bergajus.
Span Mentega Coklat : 325gm tepung naik sendiri 75 gm serbuk koko (ayak bersama kedua bahan ini 3 kali) 13 biji telur ½ sd teh baking powder 120 gm coklat masakan - dicairkan - double boiler 3 sd besar Quick 75 100 gm gula perang 100 gm gula icing - ayak 200 gm gula caster 1 sd makan susu cair 1 sd besar chocolate emulco/paste 2 sd teh esen butter-vanilla 400 gm mentega - dipukul hingga kembang | Bahan Coating : (dimasak dgn double boiler hingga pekat - sentiasa dikacau dgn whisk) 750 gm coklat masakan 50 gm gula icing ½ cawan susu pekat 75 gm mentega 200 gm gajus - dipanggang suhu 140C hingga kuning dan kisar halus 100 gm mentega - dicairkan 100 gm gula icing cawan keras besar secukupnya taburan gula icing chocolate rice secukupnya ceri merah dan hijau hirisan badam bakar |
No comments:
Post a Comment