Tuesday, 3 May 2016

Berita Hari Ini: 5 April 2016

Assalamualaikum semua! :DDD

Hari ni saya hendak kongsikan resepi masakan untuk bebola coklat bergajus.

Span Mentega Coklat :
325gm tepung naik sendiri
75 gm serbuk koko
(ayak bersama kedua bahan ini 3 kali)
13 biji telur
½ sd teh baking powder
120 gm coklat masakan - dicairkan - double boiler
3 sd besar Quick 75
100 gm gula perang
100 gm gula icing - ayak
200 gm gula caster
1 sd makan susu cair
1 sd besar chocolate emulco/paste
2 sd teh esen butter-vanilla

400 gm mentega - dipukul hingga kembang
Bahan Coating :
(dimasak dgn double boiler hingga pekat - sentiasa dikacau dgn whisk)
750 gm coklat masakan
50 gm gula icing
½ cawan susu pekat
75 gm mentega

200 gm gajus - dipanggang suhu 140C hingga kuning dan kisar halus
100 gm mentega - dicairkan
100 gm gula icing

cawan keras besar secukupnya
taburan gula icing
chocolate rice secukupnya
ceri merah dan hijau
hirisan badam bakar

No comments:

Post a Comment